måndag 1 september 2014

40 kg kött per år är okej



Vetenskapens världs program förra måndagen hade tema om kött och miljö och hur vi ska kunna äta kött fastän vi blir allt fler på jorden och att det krävs en hel del energi och mark för att få fram kött. Ikväll ska nästa program i den serien visas om jag förstår det hela rätt. Så bänka er ikväll framför SVT och upptäck nya fakta kring vår framtid och mat.

Det är ofta jag läser och hör om hur bra konstgödsel är för att vi ska kunna föda världens befolkning i framtiden, att ineffektiv ekologisk odling som kontrolleras av bl.a. KRAV bara leder till svält och elände. Är det så?

"– En del ser det moderna jordbruket som ett mirakel, jag tycker det är en illusion. Det går åt oerhört mycket olja för att producera bekämpningsmedel och konstgjort gödsel och för att driva maskinerna. Det går också åt mycket vatten till odling av djurfoder och till djuren, säger Philip Lymbery som är chef för organisationen Compassion in world farming."

Citat från Vetenskapens världs webbplats

Faktum är att det är konstigt och ineffektivt att göra kött istället för att äta det protein som redan finns i växterna. Det är dyrt och onödigt att gå omvägen till kött för att få det som kroppen behöver. Vi kan till stor del vara vegetarianer utan att för den delen riskera någon del av vår hälsa. Vi behöver dock inte avstå från kött även om vi vill vara solidariska med resten av jordens befolkning och miljövänliga.





Upp till 40 kg kött per person och år är helt ok att äta utifrån miljöaspekten enligt Vetenskapens värld. Det blir 109 gram kött per dag och person vilket är rätt mycket kött. Ungefär tillräckligt för att undvika bristsjukdomar i alla fall eftersom Livsmedelsverket säger att  "intag av 100 g köttråvara samt knappt 40 gram charkprodukter (ca 50% köttråvara) bör ge ett balanserat näringsintag i kombination med en i övrigt varierad kost"

Det finns dock väldigt många beräkningar på vad som är en hållbar mängd att konsumera beroende på var djuren lever, vad de äter, hur de slaktas och vilka transporter som krävs. En riktlinje är det ändå att inte äta mer än vad Livsmedelsverket anser är nyttigt. Bi effekten att du är miljövänlig också är inte fy skam.

Ett litet stapeldiagram över hur vi använder resurserna i Sverige och vad som egentligen är hållbart i längden. Låt oss fundera en stund över det... vi använder alltså liiite mer än vad vi borde... och det var 2008...





Vilket kött ska vi då äta?

Nötkött är värstingen när det kommer till att korna fiser ut metangas som påverkar vårt klimat och om vi minskar nötköttsätandet så kan vi minska klimatförändringarna. Dock är betande djur som kor och får bra på att göra näringsrikt kött av gräs som vi människor inte kan äta och de håller landskapet öppet och därmed gör så att sällsynta växter och djur som behöver betade marker för att bo kan överleva.

Kycklingar och grisar har mindre klimatpåverkan men ges ofta soja till foder som odlas på marker som tidigare varit regnskog och det leder till avskogning dvs på stora arealer hotas ekosystemen på södra halvklotet.

Djur som har det bra är viktigt och frågan är hur bra djur har det i köttfabrikerna som finns nu för att kunna mätta suget efter kött i Europa och Nordamerika.För samvetet så köp kött från djur du träffat och ser att de mått bra innan de slaktades och går inte det köp KRAV-märkt kött.

Jag har ju turen att bo mitt i vildmarken där jakt är ett vanligt inslag såhär på hösten. Till helgen börjar sambon sin älgjakt och om allt går vägen så fylls frysboxen med viltkött under närmaste månaden. Det köttet kommer från djur som fått ströva omkring fritt i sin miljö de trivs bäst i och har inte fått ta del av antibiotika och avelsprogram. De stressas i slutet av sitt liv av jakten men i övrigt så är det köttet ok ifall man tycker det är ok att döda djur för att äta upp dem.

Det är dock svårt och dyrt för många att få tag i viltkött så det alternativet kan vara klurigt att nå.

Då återstår det att välja så bra kött som möjligt och minska andelen kött i kosten helt enkelt. Det bör även viltköttätare göra, samma gäller här 100 gram om dagen är okej för hälsan och miljön.



Våra fina hönor och tupp som tyvärr fått hamna i hönshimlen...



Vill du veta mer?

Köttguiden - drivs numera av Världsnaturfonden men startades av Sveriges lantbruksuniversitet, visar hur du kan välja kött på ett hållbart sätt.

Expertens tips i DN

Livsmedelsverket - här ges miljösmarta matval vad det gäller kött

0 kommentarer:

 
Google+